Průvodce expozicí

V muzeu se dozvíte, jak se máslo vyrábělo podomácky v selském hospodářství. Domácká výroba byla jedinou formou výroby másla až do konce 19. století. Teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil postupné zavádění průmyslové výroby. Základem výroby másla je mléko. Získávalo se ručním dojením krav, při němž seděl dojič u boku krávy na stoličce a dojil do nádoby, zvané dížka (na Moravě hrotek). Nadojené mléko se cedilo přes síto a nalévalo do krajáčů, z nichž se pak na povrchu usazená smetana sbírala plochými naběračkami. Později se používaly k získávání smetany ruční odstředivky. Smetana se zpracovávala na máslo v máselnicích. Nejrozšířenějším typem máselnic byly tlučky neboli tlukačky,  v nichž se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem máselnic byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děrovanou přepážkou, na kterou smetana při houpání máselnice narážela a těmito nárazy se utloukla na máslo. Časté byly také máselnice soudkové nebo bubnové, buď s otáčivým soudkem, v nichž se smetana při otáčení soudku tloukla na máslo nárazy na děrované lišty, trčící ze stěn do prostoru máselnice, nebo s pevným soudkem, vybaveným uvnitř tlukadlem nebo šroubovicí poháněnou klikou. Nejprimitivnější máselnice byly máselnice kvedlačkové, v nichž se smetana vrtila primitivní kvedlačkou. Z nich se vyvinuly máselnice třepadlové s rámovými neb s křídlovými třepadly.

interirér muzea s krávou a váhamiVedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí. Aby bylo máslo dokonale zbavené zbytku podmáslí, po utlučení se hnětlo. Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na hnětacím prkénku pomocí rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se prolévalo vodou. Vyhnětené máslo se formovalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky.
Máslo se uchovávalo v keramických máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem které se nalévalo trochu vody, aby se máslo odpařováním vody ochlazovalo a tím udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak sloužily a stále slouží k servírování másla.

 

 

 

 


Muzeum pořádá třikrát až čtyřikrát do roka krátkodobé výstavy. Jedny z nejzajímavějších byli komunitní výstavy (např. o svatbách v obci, o dětství našich občanů, jak máslovičtí "mašírovali v zeleném" apod.).
Zajímavé jsou i sběratelské výstavy (např. etikety sýrů z celého světa, kalíšky na vajíčka). Oblíbené jsou tradiční velikonoční a vánoční výstavy.
Oblíbené jsou i výstavy o známých pochutinách, jako např. výstava o čaji, výstava o čokoládě či o cukru. 
Výstava S medvídkem si hrát, s medvídkem jít spát.... bavila nejen děti, ale i dospělé. Návštěvníci viděli plyšové i jiné medvídky z různých období, zapůjčené do muzea samotnými návštěvníky. 

 

 
© 2009, Obecní úřad Máslovice | Úvodní stránka |