Pražská 18, 250 69 Vodochody
tel./fax: +420 220 940 481
e-mail: ou@maslovice.cz
Úřední hodiny pro veřejnost:
úterý 18 - 20,30 hod
V muzeu se dozvíte, jak se máslo vyrábělo podomácky v
selském hospodářství. Domácká výroba byla jedinou formou výroby
másla až do konce 19. století. Teprve vynález odstředivky v roce
1872 umožnil postupné zavádění průmyslové výroby. Základem výroby
másla je mléko. Získávalo se ručním dojením krav, při němž seděl
dojič u boku krávy na stoličce a dojil do nádoby, zvané dížka (na
Moravě hrotek). Nadojené mléko se cedilo přes síto a nalévalo do
krajáčů, z nichž se pak na povrchu usazená smetana sbírala plochými
naběračkami. Později se používaly k získávání smetany ruční
odstředivky. Smetana se zpracovávala na máslo v máselnicích.
Nejrozšířenějším typem máselnic byly tlučky neboli tlukačky, v nichž
se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem máselnic
byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děrovanou
přepážkou, na kterou smetana při houpání máselnice narážela a těmito
nárazy se utloukla na máslo. Časté byly také máselnice soudkové nebo
bubnové, buď s otáčivým soudkem, v nichž se smetana při otáčení soudku
tloukla na máslo nárazy na děrované lišty, trčící ze stěn do prostoru
máselnice, nebo s pevným soudkem, vybaveným uvnitř tlukadlem nebo
šroubovicí poháněnou klikou. Nejprimitivnější máselnice byly máselnice
kvedlačkové, v nichž se smetana vrtila primitivní kvedlačkou. Z nich
se vyvinuly máselnice třepadlové s rámovými neb s křídlovými třepadly.
Vedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí. Aby
bylo máslo dokonale zbavené zbytku podmáslí, po utlučení se hnětlo.
Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na hnětacím prkénku pomocí
rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se prolévalo vodou.
Vyhnětené máslo se formovalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se
zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky.
Máslo se uchovávalo v
keramických máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem
které se nalévalo trochu vody, aby se máslo odpařováním vody
ochlazovalo a tím udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak
sloužily a stále slouží k servírování másla.